En podkast om livet med MS For deg som har MS eller kjenner noen med MS

I MSpodden intervjuer programleder Ole André Sivertsen noen av landets fremste eksperter om hvordan det er å leve med MS. I hver episode får du informasjon, tips og råd om viktige temaer og aktuelle problemstillinger.
Patient

Alle episodene:

PROMO

MSpodden er en podkast om livet med MS. Programleder Ole André Sivertsen intervjuer noen av landets fremste eksperter. Du som har MS eller kjenner noen med MS får informasjon, tips og råd om viktige temaer. Alle som intervjues i podkasten opptrer som uavhengige eksperter på sine fagområder. Podkasten er i regi av Biogen.

MSpodden is a podcast about life with MS. The presenter, Ole André Sivertsen interviews some of Norway's leading experts. The podcast provides information, tips and advice about important topics, whether you have MS or know someone with the disease. Everyone interviewed in the podcast are independent experts within their fields. MSpodden is produced by Biogen.

Hør episoden her:

Stemme, uttale og svelgvansker

Å kommunisere med andre er en del av det å være et sosialt menneske. Møter med andre innebærer som regel snakking og kanskje spising og drikking. Dersom du får problemer med å snakke klart og tydelig, og hoster og harker kan det skape sosiale barrierer. Det samme dersom du stadig opplever å sette ting i halsen når du spiser eller drikker. Ole Andreas Holmsen er logoped og fagleder ved nevroklinikken på Ahus. Han er blant logopedene i landet med mest erfaring innen MS og gir i denne episoden gode tips og råd rundt stemme, uttale og svelgvansker.

Hør episoden her:

SØVN OG MS

Søvn er viktig for både helse og livskvalitet. Søvn hviler kroppen, vedlikeholder og hviler hjernen og gjør at vi lader batteriene.

Men hva kan du gjøre når du ikke får sove eller sover dårlig?
Hanne Marie Bøe Lunde, nevrolog og forsker ved nasjonalt kompetansesenter ved Haukeland Universitetssykehus er ekspert på søvn.

Hør episoden her:

Forskning innen MS

Forskningen går raskt fremover også innen MS. Målet er å finne ut hva som forårsaker MS og hvordan man kan bremse og dempe sykdommen.

Hva forskes det på akkurat nå og hva kan vi forvente av resultater i fremtiden? Er det virus, miljø, gener eller tilfeldigheter som spiller inn? Rune Høglund er lege i spesialisering innen nevrologi, stipendiat og forsker på MS. I denne episoden forteller han om forskningen i Norge og sitt arbeid.

Hør episoden her:

KORONA OG MS

Koronaviruset «SARS-CoV-2» har slått inn som en bølge og mange er redde for å bli smittet. Hvordan kan korona påvirke deg som har MS, hva bør du gjøre og hvilke forholdsregler bør du ta? Nevrolog og overlege Øivind Torkildsen ved Haukeland Sykehus gir deg råd.

Hør episoden her:

TRENING OG KOSTHOLD

Tidligere var mange bekymret for at trening og fysisk anstrengelse kunne forverre MS. I dag vet vi at trening er positivt for MS-pasienter og at dette handler om å tilpasse treningen til egen situasjon.

Vi vet også at kosthold påvirker symptomene, men at det kan være vanskelig å finne riktig informasjon på nett. I denne episoden forteller Kristin Wesnes, spesialist i nevrologi ved St Olavs Hospital, om trening og hva forskningen sier om kosthold.

Hør episoden her:

MS-FORBUNDET - EN ENKLERE HVERDAG

Å få MS i dag er ikke det samme som for en generasjon tilbake. Det betyr at det du leser på nettet eller hører fra andre ikke alltid stemmer lenger.

I denne episoden snakker vi med Eva Høili fra MS-forbundet. Hun forteller hvordan du kan få oppdatert informasjon og hvor du kan snakke med folk som forstår deg.

Hør episoden her:

FORELDRE & BARN

Når du får diagnosen MS vil det påvirke hele familien. Mange barn og unge med en MS-syk forelder kan oppleve engstelse, frustrasjon og sinne hvis de ikke forstår hva det innebærer at du har fått MS.

I denne episoden gir vi deg noen råd om hvordan du kan snakke med dine barn om sykdommen.

Hør episoden her:

LIVET MED MS - EN PERSONLIG HISTORIE

MS oppleves forskjellig fra person til person. Uansett handler det om å finne det som gjør hverdagen din best mulig. Astrid har samboer, ett barn og er i jobb. Hun fikk MS for seks år siden og deler av sine erfaringer.

Hør episoden her:

FAMILIELIV

Har du MS og ønsker deg barn, er det viktig å planlegge graviditeten i god tid på forhånd sammen med legen. Det er også viktig å planlegge svangerskapet, amming og tiden etterpå. Spesialist i nevrologi og overlege Øyvind Thorkildsen ved Haukeland universitetssykehus gir råd om graviditet og familieliv.

Hør episoden her:

VANNLATING

Mange som har MS vil kunne oppleve urinlekkasje, at de må på do hele tiden eller knapt får ut en dråpe. Men hva skal man gjøre for å unngå at problemene blir så store at de gjør det vanskelig både å være partner og ha et normalt, aktivt liv? Espen Kvan er spesialist og urolog ved Aleris, og forteller deg hvorfor det er viktig å gå til lege og hvilken hjelp som finnes.

Hør episoden her:

FATIGUE

Fatigue føles som at kroppen har flatt batteri og hode og muskler er utmattet. Det er altså noe helt annet enn å føle seg trøtt og sliten slik vi alle gjør fra tid til annen. Mange som har MS vil oppleve fatigue i kortere eller lengre perioder. Spesialist og professor i nevrologi ved Ullevål sykehus Elisabeth Gulowsen Celius, forteller om hvordan du kan leve best mulig med fatigue.

Hør episoden her: